Att bli teaterskådespelare

För att kunna bli teaterskådespelare krävs tid, engagemang och framförallt att göra många gig som man inte får betalt för, så det kräver en del slitgöra också. Det allra första man bör göra är att gå en kurs och lära sig grunderna inom skådespeleri och teater. Man bör ta reda på vilka utbildningar som finns som passar bra, hur ekonomin ser ut en tid framöver, om du kan bo på en annan ort eller är redo att pendla till och från utbildningen. På många ställen finns det något som heter improvisationsteater och där får man fritt spelrum att använda sin fantasi på scenen och verkligen pröva sina vingar för att se hur teater och yrket fungerar. Man får testa olika roller som man skall gestalta på ett naturligt och bra sätt så det är ett otroligt bra sätt att skapa just den grunden att stå på.

Har man från början ett bra ordförråd är detta en klar fördel för att kunna uttrycka sig fritt och ohämmat som skådespelare. Andra dialekter förekommer ofta i olika roller och då gäller det att vara bra på att återge dem så att de blir realistiska. Är man dessutom duktig på andra språk än just svenska är det ännu mer fördelaktigt för ens karriär. Skall man stå framför en kamera eller en publik skall man inte vara den blyga lilla violen utan klara av detta med glans. Det är bara att öva och öva tills man vänjer sig vid publik, för den kommer alltid att finnas där. Det blir en vanesak till slut att uppträda utan att ta notis om publiken. Ju mer man tränar desto bättre går det. Därför är det så bra med teaterkurser.

Fördel att känna rätt personer

En fördel är också att känna rätt personer när man skall bli teaterskådespelare. Ett tips är att gå på många mingel och se till att synas där och ju större stad man bor i ju större är chanserna att lyckas fortare. Stockholm, Los Angeles eller London är ställen man har en klar fördel om man är bosatt i. De allra flesta kända skådespelare har en gedigen utbildning bakom sig för att ha lyckats så bra som de har gjort. Att gå med i lokalrevyn på orten är ett hett tips så där ska man passa på att delta. Att gå på många auditions är också ett sätt att synas i branschen. Det gäller att satsa hundra procent om man skall lyckas inom yrket för konkurrensen är mycket hård.

Acting coach

Sedan är det mycket bra om man har en stor repertoar och skaffar en coach till och med för att lyckas bättre. Att ha en “Acting coach” är fördelaktigt. Är det något inom skådespeleri man behärskar lite bättre kan man satsa på det och när nya roller skall tillsättas skall man vara snabbt framme. Om man tar ett jobb i närheten av teatern som till exempel extraknäck så har man en fot inne i branschen samtidigt som man tjänar extra pengar innan man kan försörja sig på de stora rollerna. Bor man på större ställen har man större chans till jobb eftersom man kan infinna sig snabbt på teatern med kort varsel.