Kända Teater Skådespelare i Sverige

Det finns ett flertal skådespelare som är väldigt kända i filmbranschen som började sina karriärer i teaterbranschen och trots att de har en bra och stor karriär inom filmbranschen så har de fortsatt att vara inom teaterbranschen.

Svenska teaterskådespelare som har blivit kända skådespelare inom filmbranschen är flertal

Piteå i Norrbottens län är den kära hemorten av denna teaterapa, ingen mindre än Lennart Jähkel som föddes där år 1956 den 27 september. Året 1979 övergav han sin hemort för att starta sin karriär i Malmö där han började på Statens scenskola som det kallades då mellan år 1964–1986 och därefter till nuvarande kallar det för Teaterhögskolan i Malmö. Efter han har gått klart sin teaterutbildning så har han därefter varit engagerad på olika teatrar. Varav en har varit Stockholms Stadsteater där han har fått chansen att spela ett flertal roller i flertal föreställningar sedan år 1996 då han började bli verksam hos Stadsteater. Några av de flertal föreställningar som han har fått tagit del av inom sin teaterkarriär har namnen Sista dansen, Rock´n roll, Måsen och Kamelia Dansen. Just nu är han aktivt deltagande i musikalen Top hat.

En annan manlig känd skådespelare som även är känd inom teaterbranschen är inte någon mindre än Dan Peder Clemens Ekborg, son till den kända skådespelaren Lars Ekborg. Dan kom till världen året 1955 månad november den 23 i huvudstaden Stockholm. När det var dags för Dan att studera vidare så studerade han först vid Calle Flygare Teaterskola år 1972-1974 för att senare välja att studera på Teaterhögskolan i Stockholm åren 1976-1979. Och ett år efter Dan hade gått ut Teaterhögskolan så fick han sitt genombrott på Göteborgs Stadsteater i teatern vid namn Skrik för livet år 1980. Och sedan dess har han varit med och medverkat i ett flertal föreställningar på Dramaten varav få av dem är Lång dags färd mot natt, Vildanden och Tre systrar.

Kvinnliga skådespelarnas chans

Om man ska kolla på de kvinnliga skådespelarna inom teaterbranschen med karriär även in filmbranschen så är dessa två ganska välkända ansikten i svenskt skådespeleri. Den första av dem två är den kvinnliga skådespelaren är både regissör och skådespelare och heter Helena Kristina Bergström Nutley. Helena var född in i en teaterfamilj år 1964 den 5 februari i stadsdelen Kortedala i Göteborg. Trots att Helena var född in i en teaterfamilj så trotsade Helena det ett tag när hon var ganska liten då hon alltid hade drömmen att ha ett yrke som innefattar djur. Det var inte förens hon var 16 år och utbytesstudent i USA som hon fastnade och hamnade på teater spåret.  Dock var hennes första försök att komma in på scenskolan misslyckat, men efter teaterlektioner så kom hon tillslut in och avslutade utbildning år 1988 för att sedan jobba vidare på Dramaten och bli en av den fasta ensemblen på Stockholms Stadsteater. Hennes stora genombrott inom själva skådespelarbranschen var när hennes pappa regisserade Hem ljuva hem 1978.

En annan stor kvinnlig skådespelare som är även känd inom teatern är ingen mindre än Marie Göranzon som hamnade inom Dramaten och teaterns fasta ensemble med hjälp av hon gick på Dramatens egna elevskolaår 1964–1967.

När hon inte har spelat teater på Dramaten så har hon spelat på blandat Scalateatern, Vasan och Maxim.