Kända teatrar i Norden

Att gå på teater har alltid vart en viktig del av mångas liv överallt i Norden. Förr ansågs teater vara mer för de rikare familjerna men idag kan man njuta av teater som passar samtliga plånböcker. Vad som gör teatrarna i Norden så fascinerade är att de har bevarats i de flesta fallen i sin ursprungliga form. De vackra byggnaderna är idag en upplevelse att bara besöka för den vackra dekorationen och utsmyckningens skull. I denna artikel kan man läsa om två vackra historiska teatrar med en lång historia samt ett uppskattat nytillskott som bjuder besökarna på en lite mer modern atmosfär. 

Denna teater kallas i folkmun kort och gott för Dramaten. Den nuvarande byggnaden designades av Fredrik Liljekvist och arbetet med att bygga teatern började år 1902. År 1908 var byggnaden färdigställt och den vackra byggnaden invigdes med uppsättningen av “Mäster Olof” skriven av August Strindberg.

Idag sätter man årligen upp runt 1000 olika föreställningar utspridda mellan de sex scenerna och utöver detta kan man också se Dramatens föreställningar runt om i Sverige när de åker ut på turné. Detta har gjort den Kungliga Dramatiska Teatern till den kulturskatt som den är idag och teatern erbjuder ett brett utbud av talade föreställningar för att ha någonting att erbjuda för alla.

Svenska Teatern

Denna fantastiska teater i Helsingfors är en svenskspråkig teater som invigdes år 1827. Från början bestod den enbart av en enklare träbyggnad men växte snabbt i popularitet och fick en ny byggnad som är samma som idag och ligger vid Skillnaden. Den nya teaterbyggnaden invigdes år 1860 den 28 november med pjäsen “Princessan av Cypern”. Men tyvärr så kunde man inte njuta av den vackra teaterbyggnaden särskilt länge då den efter tre år förstördes i en brand. Man påbörjade genast återuppbyggnaden och år 1866 invigde man den på nytt.

I början bestod både teaterledningen och skådespelare av framförallt svenskar men år 1915 röstade man fram att teatern istället skulle bli en nationalscen. Teatern har i snitt 10 premiärer årligen som är utspridda mellan två scener. Musikalen “Kristina från Duvemåla” är en av teaterns största succé som spelade där år 2012.

Operahuset Oslo

Det lite mer moderna Operahuset i Norges huvudstad Oslo var ett hängivet projekt designat av Snøhetta som färdigställdes och invigdes år 2008. Byggnaden består framförallt av huvudscenen och totalt har hela byggnaden runt 1100 rum.

Vad som gör denna byggnad väldigt fascinerande är den enorma ljuskronan som väger totalt 8.5 ton. Denna ljuskrona som även är Nordens största är ett samarbete mellan Snøhetta samt Hadeland Glassverk. Ljuskronan är designad för att ge huvudscenen ett vackert ljus och en bättre akustik. Ljuskronan har totalt runt 8000 ljusdioder och cirka 5800 kristaller totalt. Ett mästerverk som ger huvudscenen den fantastiska atmosfären som den även är känd för.

Men Nordens kulturscen har en lång historia och innefattar mängder av teatrar, teaterscener eller mindre kulturhus som alla bidrar med sin charm och spännande historia. Var man än befinner sig i Norden så är man inte långt till en musikal, pjäs eller mindre teaterlokal.