Kända teatrar i världen

Överallt i Världen har teater haft en stor och avgörande del av ett lands historia och utveckling. Denna uppskattade konstform har ständigt utvecklats och är även idag en viktig del av ett fungerande samhälle. För vem vill inte glömma bort vardagen ibland och istället försvinna in i historier och föreställningar som spelas upp i en vacker byggnad med en lång historia i bagaget.

Varje land har sin historia när det kommer till teater och man har använt olika material och konstruktionstekniker för att bygga upp mästerverken. I denna artikel kan man läsa om de tre  teaterbyggnader som än idag fortfarande väcker mycket uppståndelse och beundras för sin arkitektur och föreställningar.

Her Majesty’s Theatre

Den magnifika teatern som går att finna i Londons stadsdel West End designades av Harles J. Phillips och färdigställdes år 1897 till mångas förtjusning. Byggnaden som från början producerade mästerverk ifrån Shakespeare och andra kända uppsättningar från dramatiker som till exempel J. B. Priestley och George Bernard Shaw vart snabbt ett uppskattat ställe av allmänheten.

Men efter första världskriget ändrade teatern sin inriktning och vart istället en hängiven teaterbyggnad för musikaler. Du har säkert hört talas om denna enastående byggnad tack vare att teatern sedan 1986 har spelat “The Phantom of the Opera” som är skrivet av Andrew Lloyd Webber. Många musikälskaren från hela Världen reser till London för att se denna berömda musikal.

Margravial Opera House

Denna mycket omskrivna teaterbyggnad som kan besökas i Bayreuth, Tyskland heter på sitt modersmål  Markgräfliches Opernhaus. Man påbörjade uppbyggandet av teatern år 1744 och den färdigställdes sedan år 1748. Denna teater räknas som en av Europas mest välbevarade teatrar och har även skrivits in på UNESCOs världsarvslista för att kunna fortsätta bevaras.

Byggnaden är designad av den franska arkitekten Joseph Saint-Pierre och den vackra träkonstruktionen är designad av Giuseppe Galli Bibiena och hans son och är i sen barock stil. Om man vill besöka en teaterbyggnad med detaljrikedom och en häpnadsväckande inredning är Margravial Opera House värt ett besök.

Om man letar efter en unik teater med vacker utsmyckning ska man helt klart besöka Elgin and Winter Garden Theatres i Toronto, Canada. Teaterbyggnaden invigdes år 1913 och designades av Thomas W. Lamb. Denna historiska teaterbyggnad på flera våningar vart från början en plats där man kunde se ljudlösa filmer men idag är det framförallt känt för sina musikaler som till exempel “Cats” som spelade här mellan 1985-1987, uppsättningar av pjäser och dessutom anordnas den årliga  Toronto International Film festival här.

Idag så filmas också en hel del pjäser, serier och tv program från någon av de många teaterscenerna som Elgin and Hinder Garden består av. Programmet Late Night with Conan O’Brien spelades till exempel in här och är dessutom huvudplats i flera filmatiseringar som till exempel The Shape of Water.  Den enastående byggnaden är helt olik andra teaterbyggnader runt om i Världen och erbjuder en magisk atmosfär och utsmyckning i kombination med pjäser och andra mästerverk. Om man befinner sig i området är det helt klart värt att besöka denna historiska byggnad och bli fascinerad av de fina detaljerna i designen och fasaden.