Kulturhuset stadsteatern

Ett kulturhus är ett hus fullt av kultur vilket innebär att det kan finnas allt från en stor teater till en mindre utställning i byggnaden. Det gör förstås att man kanske blir lite fundersam över vad skillnaden mellan ett kulturhus och ett allaktivitetshus är eftersom ett allaktivitetshus också brukar vara en byggnad fullt med kultur. Sanningen är den att det inte behöver finans några stora skillnader, vilket namn byggnaden får avgörs snarare av en huvudman än att det skulle finnas några specifika regler som absolut måste följas. Det finns många kända kulturhus världen över, så som i Paris och Amsterdam, i Paris finns det till och med ett svenskt kulturhus. Flera av kulturhusen finns även i Sverige bland annat i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Ett av de kändaste kulturhusen i Sverige är Kulturhuset Stadsteatern (innan 2013 endast kulturhuset) som funnits på plats i Stockholm sedan invigningen 1974. 1965 började planerna om ett kulturhus ta fart när staten bestämde sig för att anordna en arkitekttävling. Arkitekten Peter Celsings som även var professor för i arkitektur på KTH vann tävlingen.

På södra sidan av Sergels torg

Kulturhuset stadsteatern finns på plats på södra sidan av Serges torg. 2013 hände något som skulle göra att all kultur skulle stå betydligt närmare varandra än vad man tidigare kunde ana var möjligt i huvudstaden. 2013 gjorde kulturhuset och stadsteatern nämligen en sammanslagning och bilade då alltså en enhet istället för två vilket också naturligtvis är anledningen till byggnaders nuvarande namnet. Den främsta anledningen till varför en sammanslagning var nödvändigt beror på att det kändes enklare att sedan kunna anpassa alla olika aktiviteter i byggnaden, allt från konst till teater. Stockholms stadsteater har funnits sedan 1956.

Kulturhuset Stadsteatern erbjuder ett stort utbud av kultur för alla. Vare sig man är intresserad av att gå på en teaterföreställning eller läsa böcker så har byggnaden något att erbjuda. I byggnaden finns det bland annat flera scener, främst en riktigt stor scen där mer än 700 personer får plats att sitta i publiken men också några mindre scener. Är man intresserad av teater har man alltså kommit till rätt ställe men Kulturhuset stadsteatern är naturligtvis mer än bara ett ställe för den som gillar att gå på teater. I byggnaden finns också flera bibliotek och två gallerier. Vill man hellre titta på film så finns det möjlighet att göra det på Klara biografen som finns i byggnaden. Vill man ta en fika, dricka en drink eller äta en god middag innan man går på en föreställning eller kanske efter att man tittat på en utställning så finns det även möjlighet att göra det, varför inte besöka teaterbarern eller ta en kaffe på café panorama.

Möjligheten av att kunna njuta av kultur och allt vad det kan innebära är idag stor även för de unga (barn och ungdomar). Vill man som ung kunna njuta av kultur på bästa möjliga sätt och bor i Stockholm eller har vägarna förbi så finns Stadsteatern Skärholmen som består av en biograf (skärisbiografen) och en parkteater.