Pjäser alla känner till

Pjäser alla känner till

Under en lång tid har man kunnat njuta av att gå och se pjäser och på det sättet få uppleva ett bra kulturliv. I Stockholm ses många av de bästa pjäserna bland annat på dramaten och Oscars Teatern. I Göteborg finns Lisebergsteatern och i Malmö avnjuter många en bra föreställning på Intiman. Sverige är såklart inte det enda landet med bra kulturliv utan bra pjäser kan ses och uppskattas världen runt på olika teatrar.

Teatern är gammal och ska ha uppfunnits redan 535 år f.Kr. av ingen mindre än grekerna. Idag är teatern en pjäs som spelas upp för publik men från början såg det inte riktigt ut så. Från början så spelade man nämligen inte upp sin pjäs för folk utan i stället för gudarna. Att teatern har utvecklats en hel del sedan sin start är ett faktum.

Idag finns det många pjäser som i stort sett alla människor känner till ett bra exempel på det är ‘Hamlet’ som är skriven av William Shakespeare. Pjäsen följer Prins Hamlet av Danmark som efter en tid av studier återvänder hem efter att han fått reda på att hans pappa dött. Förutom att hans far dött får han hemma reda på att hans mamma redan är redo att gifta om sig med Hamlets farbror, vilket också är personen som dödat Hamlets pappa. Temat i Hamlet är svek och falskhet vilket är något som Shakespeare ansåg var något som alla människor bar runt på. Han ville med sin pjäs visa att människor är komplexa och att alla hade sitt eget problem men trots sina problem alltid hade ett behov av att bli älskade.

En annan klassiker men en något mer modern pjäs är ‘Vem är rädd för Virginia Woolf’? skriven av Edward Albee med premiär 1962. Fyra år senare nämligen 1966 kom också en film baserat på pjäsen där man kunde se Richard Burton och Elizabeth Taylor i huvudrollerna. Pjäsen handlar om att leva tillsammans med en människa man egentligen inte vill leva med men heller inte klarar av att vara utan. Pjäsen utspelar sig på en efterfest som blir allt annat än trevlig.

När det kommer till skandinaviska pjäser så finns det ett brett utbud av kända pjäser att välja mellan men vissa verk är förstås kändare än andra. Ett av de mer kända och ett gott exempel på skandinaviska kända pjäser är ‘Ett dockhem’ av norska Henrik Ibsen. Pjäsen följer ett par som utåt sett ser ut som det perfekta paret men det visar sig snart inte vara hela sanningen. Budskapet i pjäsen är jämställdhet mellan könen och kanske främst kvinnans roll i det hela.

Kända svenska pjäser

Kända svenska pjäser
Kända svenska pjäser

’Fröken Julie’ är troligen den kändaste när det kommer tills svenska pjäser. Pjäsen är en tragisk pjäs och är skriven av ingen mindre än vår berömd August Strindberg och följer grevens dotter Julie och hennes relation med betjänten Jean. Det faktum att Julie är grevens dotter och Jean är betjänt gör att relationen blir allt annat än smärtfri. Romansen dem emellan anses som något som de borde skämmas för och inget annat. Pjäsens stora tema är klasskillnader.