Profilteatern och dess historia

Är man intresserad av teater har man säkert hört talas om Profilteatern i Umeå. Det är en fri teatergrupp och den största i Sverige. Verksamheten ligger idag i en kulturmärkt exercisbyggnad på gångavstånd från centrum. Verksamhetsstöd får teatern från Statens Kulturråd, Umeå Kommun samt Region Västerbotten. Många verk har visats här, de började redan år 1984 och fler kommer det nog att bli. De turnerar över hela Sverige med publik och föreställningar för alla åldrar, barn, ungdomar och vuxna. De försöker under sina turnéer att komma med ett verk för varje ålderskategori.

En uppfriskande teatergrupp

Medlemmarna har ett starkt engagemang och skriver egen dramatik och musik.  De har ett politiskt och feministiskt perspektiv på sina verk och når ut till en stor och bred publik i landet. Nyligen har de varit på turné utomlands och har samarbete med teatrar i Skottland, de har vid vissa tillfällen spelat tillsammans på scen. Med visuella och starka intryck påverkar de sin publik och får en att tänka till, och det med all rätt! De brinner för att göra slagkraftiga och satiriska pjäser som tar upp ämnen det debatteras högt och lågt om. En uppfriskande teatergrupp i ett samhälle där mycket försöks tystas ner.

En återkommande och populär föreställning är Mord till bords. Ingen föreställning är den andra lik då den improviseras varje gång.Som publik under en trerättersmiddag blir man insyltad i en mordgåta som löses genom interaktion mellan publik och skådespelare. Detta är en teaterform som förekommit en hel del i Skottland som senare tagits in i Sverige av gruppen. Den senaste mordgåtan heter Räkna med mord och visas just nu runt om i Sverige. Detta är föreställningar som snabbt blir utsålda!

Med starkt samhällsengagemang

Gruppen består av sju personer, två av grundarna har varit med ända sen starten på 80-talet, Jan Karlsson som är skådespelare och regissör samt Ulla Karlsson som är scenograf. De har precis varit på turné i Skottland och England med en mycket kritikerrosad pjäs, Let´s Inherit the earth. Den tar upp viktiga ämnen och pratar fritt om kapitalism och konsumtion samt om naturen som slår tillbaka. Kostymerna är unika och deras scenspråk är tydligt och talande. Det är svårt att inte ryckas med och låta ens känslor följa med i känslostormarna som sker på scen.

Tidigare pjäser har namn som, “Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den då så mycket propaganda?”, “Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!” samt “Jordens sista dygn”. Det syns att de genom åren haft ett tydlig samhällsengagemang och att sprida sina åsikter med teater är väldigt effektivt. Det är en form av informationsutbyte som är lätt att ta till sig då den sprider tunga ämnen på ett mer lättsmält sätt.

Besök Profilteaterns hemsida samt Facebook sida för att se vilka föreställningar som är aktuella eller kolla in tidigare verk. Här kan man också se trailers och läsa recensioner. Kontakta ditt bibliotek eller kommunala kulturverksamhet för att försöka få en föreställning nära dig!