Sommarjobb backstage i London

Ända sedan jag var väldigt ung och deltog i min första pjäs på skolan så har jag känt en dragning till London och teatervärlden. När jag var 13 år gammal åkte jag på ett stort scoutläger till London, med deltagare från hela Europa. En av aktiviteterna man kunde välja var att gå på teater. Givetvis blev det mitt val. Jag såg Skönheten och odjuret och det var en enorm upplevelse. En av de tjejer jag fick kontakt med under den resan hade samma passion för teater som jag. Hon var sedan den som skulle ordna så att jag en sommar fick jobb vid en teater i London. Samma teater som hon själv jobbade, fast hon var en av skådespelarna. Jag fick jobb som som assistent inom kostymteamet.

Drömjobb eller?

Egentligen hade jag ingen direkt utbildning på området men eftersom det var en assistentroll och bara över sommaren så gav de mig chansen. Det var jag oerhört tacksam över. Måste erkänna att det inte alltid var lätt, det är en tuff miljö och alla skådespelare är inte direkt lätta att hantera. Men det var samtidigt också otroligt nyttigt. Jag fick verkligen lära mig att ta olika typer av månniskor, och att ta kritik även om det inte är befogat. Det var liksom inte läge att börja tjafsa med höjdarna. Alla var inte divor dock, många var jättetrevliga. Vi hade en tradition också att varje tisdag efter ett pass så gick vi ut och tog en öl, eller oftast många öl om jag ska vara ärlig, och en matbit. Det roliga var att vi aldrig gick på samma ställe utan olika pubar eller restauranger varje gång. Vi turades alltid om att välja. Eftersom vi kom från alla delar av världen så blev det också en grej att den som kom från Turkiet tog oss till en turkisk restaurang och den som var från Thailand tog med oss till thailändskt matställe och då vidare. Det mest spännande var när vi år på en Ghana-restaurang där jag valde fufu med soppa på jordnöt och getkött om jag inte minns fel. Den var fantatiskt god! Fufu är som en stor klump av hård gröt (fast det är inte gröt förstås) som man sedan doppar i soppan och suger upp alla smaker från den. Man äter dessutom med händerna så de ställer fram en liten bunke med vatten och tvål innan maten. Riktigt spännande.

Annat än jobb

Annat än jobb

Jobbet på teaterna var väldigt intensivt, långa dagar men istället var man ledig några dagar i sträck. Även om jag är en väldigt social människa så behöver jag också mitt space att återhämta mig i lugn och ro. Eftersom mitt jobb var väldigt intensivt och med många möten med människor, både kända och icke kända, så blev det mest att jag på mina lediga dagar var ensam. Självvalt ensam. Jag tog långa promenader där jag ofta tog med en bok och en liten filt i ryggsäcken där att sedan slå mig ned i någon park eller liknande för att läsa. Det är på något vis härligt att vara bland en massa folk men samtidigt vara anonym och inte känna att man måste prata med någon eller umgås. Man är liksom i en egen bubbla men ändå inte ensam. Jag älskade dessa dagar! Oftast köpte jag med mig en stor kaffe latte eller någon spännande dryck att njuta.Om jag hade mycket tid tog jag någon av turbåtarna på Themsen och åkte till Greenwhich. Ett av mina absoluta favoritställen. Där finns grönområden, mysiga gamla pubar och en fantastisk marknad under tak. Varje gång har jag upptäckt något nytt jag älskar med den platsen. Uppe på kullen vid observatoriet har man dessutom bra utsikt. En höjdare helt enkelt. På hemvägen slank jag in på någon restaurang och köpte med mig mat till middag, att äta hemma. Det kunde vara allt från mexikanskt till indiskt eller afrikanskt, så kul att kunna prova en massa olika mat från olika länder.

De sköna kvällarna hemma

Väl hemma så tände jag ljus, tog ett glas vin och åt min mat ensam framför tv:n. Efter middagen lade jag mig ofta i soffan med en filt och kollade in reseguider på youtube eller spelade något spel på sidor som megaspel eller pokerstarscasino. Lustig nog var dessa lugna dagar några av de som betydde mest för mig under tiden. Att jobba bakom scen med kändisar är rätt krävande, man måste hela tiden vara beredd på förändringar eller att de anklagar en för något som nån annan har gjort. Man vänjer sig dock. Om du skulle vara nyfiken på hur det ser ut bakom kulisserna på en teater i London så finns det en massa olika guidade turer som erbjuds. De som tagit såna säger att det har varit bra, själv nöjde jag mig med det jag fick se under min sommar i London.