Teaterskolor

Teaterskolor finns det väldigt många att välja mellan i hela landet. I alla av dem lär man sig grunderna till teater, sång, improvisation, rörelser och dramaturgi bland annat. Man skall vara lekfull och ha barnasinnet kvar när man gör teater och naturligtvis älska att ha en publik att uppträda inför. En skola heter Angereds Teaterskola och de har en intensivkurs som är grundläggande för kroppen, rösten, närvaron, kreativiteten och spontaniteten. Undervisningen ligger på två terminer och mycket fokus läggs på just samspelet mellan människor och kreativiteten hos kursdeltagarna. Det är mycket improvisation. När utbildningen är klar skall man behärska kroppens möjligheter att uttrycka sig och kunna göra en egen rollanalys samt kunna fantisera fritt och välkomna impulser som kommer under skådespelandet.

Kunskaper

Man skall kunna uttrycka sin kropps alla möjligheter genom att agera på ett professionellt sätt på scenen, spela enligt ett manus och regi, ha ordentlig självinsikt och vara intresserad av sitt jobb. Man skall kunna diskutera och analysera sin scenkonst med sina kurskamrater och bolla ideér med varandra för att utvecklas. Det är viktigt att ha intresse för sina motspelare och ha empati för dem och sin ensemble. Det är också viktigt att man har kunskap om teaterns historia bakåt i tiden.

Denna utbildning är främst för de som redan har ett intresse för skådespeleri och vill utvecklas vidare inom området. För att göra ett prov till kursen behövs goda kunskaper i Svenska språket. Svenska Grund krävs för detta. Många människor drömmer om att spela teater och stå på en scen och ta emot stående ovationer från sin publik. Det finns många fina skolor även i Stockholm. Man kan arbeta både bakom och på scenen och verkligen komma nära teatern och känna dess puls. Calle flygares teaterskola finns i Stockholm och där har undervisning pågått sedan 1940. De lärare som jobbar där kombinerar sitt yrke med skådespeleri och på så sätt hålls teaterskolan levande hela tiden. Sedan finns Stockholms Elementära Teaterskola som ligger på ett års kurstid. Efter studierna på den skolan har man möjligheter att praktisera på Teater Almas Ensemble och verkligen visa vad man lärt sig under kurstiden. Denna skola håller väldigt fast vid disciplin och det är bra för att kunna lyckas inom detta yrke.

Redo för en internationell publik

För den som är redo att möta en internationell publik och vill satsa helhjärtat på sin skådespelarkarriär finns Actors Studio Stockholm som ger kurser både i svenska och engelska. Helst skall man sticka ut eller ha något alldeles extra för att lyckas inom teatern och ju ovanligare och mer originell man är desto bättre är det eftersom konkurrensen är stenhård i denna bransch. Är man riktigt duktig så ser lärarna det och då de fått upp ögonen har man otroligt mycket större möjligheter att lyckas bra inom yrket. Man kan välja om man helst vill ägna sig åt skådespeleri eller teater för de skiljer lite åt. Teater har en levande publik medan skådespeleri är mer inspelningar av olika projekt. Är man beredd att flytta utomlands har man ännu fler goda chanser att lyckas i detta drömjobb.